Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilen, sözleşme makamı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı olan ve Dicle Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen ‘TRC3 Bölgesi’nde Genç İstihdamının Teşviki için Teknik Destek’ Projesi kapsamında genç kadın girişimci adaylarına yönelik Girişimcilik Yarışması düzenlendi.
TRC3 Bölgesi’nde ilk defa sadece genç kadın girişimci adaylarına yönelik düzenlenen Girişimcilik Yarışması ile Mardin, Batman, Siirt, Şırnak illerindeki 15-29 yaş aralığındaki gençler ve bu illerdeki üniversitelere devam eden öğrenciler hedeflendi. Yarışma sonucunda, jüri tarafından yapılan değerlendirme ile seçilen 4 başarılı iş fikri sahibi ise 1 Aralık 2022 tarihinde Ödül Töreni’nde açıklandı.
Batman Üniversitesi’nde ve yarışmaya başvuran genç girişimci adaylarının katılımıyla gerçekleştirilen Ödül Töreni’ne Batman Valisi Ekrem Canalp, Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Rohat Cebe, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Süreyya Erkan, Avrupa Birliği Delegasyonu İnsani ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Laurent Gurikinger, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Ahmet Alanlı, Batman Üniversitesi Dekanı Onur Gülbahar ve girişimcilik konusunda farklı alanlardan önemli konuşmacılar katıldı.
Ödül Töreni’nin açılışını yapan Batman Valisi Ekrem Canalp konuşmasında TRC3 Bölgesi’nin genç işsizliğinin en yoğun olduğu bölgelerden olduğunu ancak potansiyeli yüksek güçlü genç nüfus avantajı ve kurulacak güçlü endüstri ilişkileri ve üretken ekonomiler ile istihdam olanaklarının artırılmasıyla bu durumu tersine çevirmenin mümkün olduğunu belirtti.
Açılış konuşması yapan AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Süreyya Erkan “Bakanlığımızın asli görevlerinden bir tanesi olan; genç istihdamının desteklenmesi için yürütülen proje bünyesinde, 4 farklı şehirde 22 farklı alanda tamamlanan 132 eğitimde, 1082’si kadın olmak üzere 2003 gence dijital ve teknik eğitimler verilmiştir. Projede danışmanlık çalışmaları kapsamında ise girişimcilik ve kariyer rehberliği hizmetinden 3933’ü genç kadınlarımız olmak üzere 6323 genç faydalanmıştır” dedi. Ödül Töreni’ne çevrim içi bağlanarak açılış konuşmasını gerçekleştiren AB Türkiye Delegasyonu’ndan Laurent Guirkinger ise Türkiye’nin, AB üyesi ülkelere göre genç nüfusa sahip olma avantajına sahip olduğunu ve uzun yıllardan beri genç istihdamının Türkiye’nin istihdam politikalarının merkezi olduğunu belirterek, “Geçen yıl kabul edilen Ulusal Gençlik İstihdam Stratejisi ve Eylem Planı, Türkiye’nin bu alanda yürüttüğü çabaların güzel bir örneğidir. Türkiye kurumları ile yakın iş birliği içinde sağladığımız AB mali desteğinin bu stratejide öngörülen eylemlerle tamamen uyumlu olduğunu görmekten memnuniyet duyuyoruz.” dedi.
Girişimcilik Yarışması Ödül Töreni’ne ev sahipliği yapan Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Alanlı açılış konuşmasında ‘TRC3 Bölgesinde ilk defa genç kadın girişimcilere yönelik düzenlenen Girişimcilik Yarışması sonucunda, yenilikçi fikirleriyle bölgemize değer katacak gençlerimizle bir araya gelebilmekten mutluluk duyuyor, bölgemize olan faydayı artırmak ve geleceğin genç girişimcilerini desteklemek girişimcilik eko-sistemin oluşturulması yolunda adımlarımızı atıyoruz’ dedi.
Açılış konuşmalarının ardından, girişimcilik konusunda farklı alanlardan önemli konuşmacıların yer aldığı paneller düzenlendi. Daha önce gerçekleştirdiği yarışma ve TV programları ile tanınmış ‘Bir Fikrin mi Var’ Programı Yapımcısı ve Melek Yatırımcı Fuat Sami’nin moderasyonu ile gerçekleştirilen paneller önemli konuşmacılara ev sahipliği yaptı ve konuşmacılar girişimciliği farklı yönleriyle ele alarak, katılımcılara önemli bilgiler ve ipuçları verdiler. Yazar Aslıhan Dağıstanlı, katılımcı gençlerle bir araya gelerek onlara ilham veren başarı hikayelerini paylaşırken, ünlü şef, yazar ve girişimci Refika Birgül, etkinliğe çevrimiçi katılarak bölge gençleri ile buluştu, deneyimlerini aktardı.
Girişimcilik Yarışması Ödül Töreni’nin sonunda ise jüri tarafından seçilen başarılı ilk 4 genç kadın girişimci adayı açıklandı. Siirt’ten katılan Helin Selçuk “Mathic” adlı iş fikriyle, Batman’dan Nergiz Çakar “İyÇEV” adlı projesiyle, Şırnak’tan katılan Cennet Üreten “Bizim Pekmez” iş fikri ile ve Mardin’den katılan Feleknaz Taş “Mardin tatlılarından 3. Nesil tatlı geliştirme” iş fikri ile ödüllerin sahibi oldular. Seçilen 4 başarılı iş fikri sahibi TRC Bölgesi dışında başarılı bir şirkette 1er aylık staj imkanı kazanacak. Aynı zamanda kazanan genç kadın girişimciler, değeri toplamda 500.000 TL’yi bulan, Türkiye’nin önde gelen önemli şirketlerinin sponsor olduğu, iş fikirlerini hayata geçirebilecekleri önemli desteklerin ve danışmanlık ödüllerinin de sahibi olacaklar.